Davidsfonds Schriek

Cultuur beleef je samen
Wandelingen

HERFSTWANDELING TE DUFFEL

Zondag 28 november om 14.00 u.

Duffel is een gemeente in de provincie Antwerpen en behoort nog tot de Zuiderkempen.  Duffel ligt aan de rivier de Nete en telt ongeveer 17.000 inwoners.  De naam Duffel is afgeleid van de oudere vorm Duffla. Deze werd voor het eerst vermeld in het jaar 1059. Later veranderde de naam naar Duffle (voor 1350) en Duffele (na 1350). Vanaf 1684 dragen alle documenten de huidige naam.

Enkele bezienswaardigheden in Duffel: De Sint-Martinus-kerk, ten westen van de Nete, is een neogotische kruiskerk.  Het bioscoopcomplex Cinema Plaza uit het interbellum.  Het Kasteel van Perwijsbroeck uit het midden van de 19de eeuw.  De Maltahoeve is een hoevesite uit 1762, met vermoedelijk een nog oudere kern. De ruïnes van het Kasteel ter Elst, waarvan de geschiedenis tot diep in de middeleeuwen teruggaat. Na aanzienlijke schade tijdens de Eerste Wereldoorlog, verviel het kasteel geleidelijk tot een ruïne.  Het Fort van Duffel, dat behoorde tot de buitenste verdedigingsgordel rond Antwerpen. Het werd gebouwd in 1886-1888 en werd in 2014 opengesteld voor bezoek.

Onze wandeling vertrekt vanop de parking langs de G. van der Lindenlaan.  Zo gaan we  door het Muggenbergpark, langs de ruïnes van het kasteel ter Elst, vervolgens langs het spoor over de Nete naar de Sint-Gummarus en Romuldus Kapel en een stukje over de Mechelbaan naar het Natuurgebied Oude Spoorweg – ’t Mosterdpotje (Natuurpunt) om zo vervolgens langs ongeveer dezelfde weg terug te keren.  Daarna kunnen we nog gezellig iets drinken en napraten (met in achtneming van de Corona regels) in één van de lokale cafés.

Volg nauwlettend onze Facebook pagina of Website voor eventuele wijzigingen aan ons programma ingeval van verstrenging van de maatregelen omwille van Covid-19!

Dus wandelaars op post voor deze wandeling!

 Praktische info:

  • We vertrekken om 14u. stipt vanop de parking langs de G. van der Lindenlaan.
  • Afstand van Schriek: circa 22km en circa een half uurtje rijden met de wagen.
  • Denk aan een mondmasker!!!!
  • Voor meer inlichtingen kan je terecht bij Theo Geeraerts
    (tel.: 015/34.65.18) of Paul Michiels (0468/21.39.59).